"De Leeuw is Los"!
Navigatie

Wedstrijdverslag Langweer 2022

De 5e wedstrijd van het SKS Kampioenschap vond plaats op het thuiswater van schipper Willem Zwaga te Langweer. Een prachtige dag met een aangename temperatuur en een wind van cq kracht 3.

Om klokslag 14:10 klonk het startschot, direct gevolgd door nog een schot. Een algehele valse start! Alle 14 skûtsje moesten zich gereed maken voor een herstart. Waar deze om 14:20 van start ging, werd ook deze direct afgeschoten. Weer een algehele valse start. De schippers waren allen gretig om de dagzege in Langweer te pakken. Er was een derde start, maar met een beperking voor de schippers. Bij een valse start zou het skûtsje wie te vroeg over de startlijn zou komen een ronde om het startschip moeten maken.

Dit was gelukkig niet het geval, en alle skûtsjes waren op tijd over de startlijn. De gehele vloot maakte een bakboordslag, maar Willem Zwaga koos al  vrij snel om het schip de andere kant op te sturen naar stuurboord. De vrije wind opzoeken een andere koers. Dit werd als snel gevolgd door een aantal andere skûtsjes. Al snel bleek dat dit  niet de beste keuze was.

Joure zeilde als eerste op de bovenwindse boei af, met een opschieter wist Rinus de Jong de koppositie voor Grou te pakken. Sneek volgde op de derde plaats voor Huizum en Woudsend.

In het tweede kruisrak wist Willem Zwaga zijn positie te verbeteren naar een 7e plaats. Joure moest Grou laten gaan en hield zich steeds meer bezig met de achtervolgende skûtsjes.

Grou had vrij zeilen aan kop van het wedstrijdveld. Douwe Visser van Grou wist zijn koppositie verder uit te breiden en lag fier vooraan. Een zege die niet meer bedreigd kon worden.

Grou kon onbedreigd naar de finish en pakte de tweede dagoverwinning. Sneek zag een prachtige wedstrijd beloond worden met een tweede plaats. Ook bij de Jousters kon de vlag weer in top, zij finishten als derde. Leeuwarden verloor in het laatste kruisrak vlak voor de finish nog een plek aan Heerenveen waardoor wij eindigden op een 8e plaats.