"De Leeuw is Los"!
Navigatie

Onze fan uit Gouda Toet de Rooij vertelt

Mijn naam is Toet de Rooij. Toet is een bijnaam uit militaire dienst omdat ik altijd in boeken over de Egyptische archeologie zat te lezen en aantekeningen maken. Door de jaren heen heeft deze bijnaam mijn doopnaam overgenomen en die wordt dus nog weinig gebruikt. Al jaren bouw en restaureer ik historische houten scheepsmodellen, dat is begonnen bij mijn vader op zolder. Hij bouwde vliegtuigen, ik boten.

Ljouwerter skûtsje nagebouwd

We hebben heel wat uurtjes op die zolder doorgebracht samen. Eerst bouwde ik uit bouwdozen,maar tegenwoordig van scratch. Dat houdt in dat je alles zelf maakt, incl. tekeningen. Zo heb ik ook het Ljouwerter skûtsje nagebouwd in opdracht van Stefan van de Weg. Vorig jaar heb ik een doerak gemaakt naar voorbeeld van eentje in een van de lighavens hier. De man was overleden en nu moest de weduwe wellicht het schip van de hand doen.

Aan mij is toen gevraagd het schip op schaal na te bouwen. Interieur en exterieur. dat was een leuke klus. Maar waar ik wel het meeste plezier in gehad heb is een model uit het Hannemahuis in Harlingen na te bouwen op een kleinere schaal.Dat was een massief blokmodel. Ik kreeg een 100 jaar oude bonk eikenhout en daar moest alles uitgehaald worden. Van mast tot romp. Op mijn facebookpagina historischehoutenscheepsmodellen.toet staat een fotomap die van balk tot tjalk heet. Daar zijn de foto’s te zien.

Tupperwarebakjes

Op 19-09-2001 ben ik lid geworden van de kloatclub. Inmiddels heet dat donateursclub Ljouwerter skûtsje.Die historische schepen vind ik gewoon prachtig. Als we in Friesland zijn voor de SKS wedstrijden zien we veel oude schepen, in tegenstelling tot hier in Gouda. Regelmatig hoor je mij dan roepen. Kijk! een hoogaars, of een botter, boeier of zeeschouw. Hier varen alleen maar van die Tupperwarebakjes.

Donateursdag

Een keer in het jaar is er de donateursdag van het Ljouwerter skûtsje. Ik weet nog van de tijd dat Ulbe Zwaga schipper was en hij op zo’n dag toen wij mee gingen het schip aardig op een wang liet gaan, water door de gangboorden en vlak voor de wal draaien. Met de achterkant door het riet en weer terug het meer op. Ik dacht dat we zo dat eiland op zouden schuiven. Maar zoals Klaas Jansma dat zo mooi zei,” Met geveegde kont door.”

Live naar de wedstrijden

De nieuwe schipper van het Ljouwerter skûtsje is ook weer een Zwaga. Het is niet eerlijk om hem aan Ulbe te spiegelen. Het is een man met eigen stijl natuurlijk. Maar stiekem hoop ik wel op mooie resultaten. Zeilen doe ik zelf niet, nooit gedaan ook. Maar als ik die oude schepen zie gaat, mijn hart open. Wij ( mijn vrouw Marian, Kees en Korrie van der Have en Ruud Witte) zijn er al jaren altijd bij in Starum bij de voorwedstrijd. Het weekend van de eerste wedstrijd hebben we een huisje gehuurd om de wedstrijd te kunnen kijken.

De maandag er op gaan wij altijd met de rederij de Princenhof nog een wedstrijd kijken. De wedstrijd bij Starum is voor ons altijd de eerste live wedstrijd! En in Starum op de dijk heb ik ook de wedstrijd gezien die ik niet snel zal vergeten, met een knal van een aanvaring.

Omrop Fryslân

Gelukkig kunnen wij in Gouda ook omrop Fryslân ontvangen. Dus na het werk nog een staartje van de wedstrijd kijken en ’s avonds de samenvatting. Ik vind het nog steeds jammer dat Klaas Jansma weg is. Geen commentaar op Kjald hoor. Maar ik heb wel eens wat moeite om hem te verstaan als Goudse kaaskop.

Maquette gemaakt

Naast het bouwen en restaureren van modellen heb ik ook een maquette gemaakt van een klooster in Haastrecht. Daar hebben ze de fundamenten van gevonden. Erasmus heeft daar gewoond en het Erasmus genootschap gaf mij de opdracht het klooster als maquette te maken met behulp van tekeningen van de stadsarcheoloog en een kunstenaar.

De maquette heeft inmiddels op een tentoonstelling gestaan en komt volgend jaar in museum Gouda te staan. Die maquette was een leuk uitstapje. Maar geef mij maar zeilen. Omdat ik al jaren bouw kan je je zomaar voorstellen dat ik aardig wat modellen in huis heb en dat klopt wel. In mijn werkplaats staan zomaar 23 modellen in de vitrine.

 Veiling Ljouwerter skûtsje

En omdat ik het Ljouwerter skûtsje een warm hart toedraag geef ik het tweede model dat ik ooit gebouwd heb weg zodat het per opbod verkocht kan worden. Op die manier draag ik ook mijn steentje bij aan dat mooie skûtsje en de traditie van het skûtsjesilen dat dus ook vanuit Zuid Holland gevolgd wordt. Over de veiling van het prachtige nagebouwde skûtsje volgt meer informatie in 2017!

Bezoek ook eens mijn scheepsbouw pagina: http://www.facebook.com/historischehoutenscheepsmodellen.toet

leeuwarden-8

Copyright © 2024 Stichting Ljouwerter Skûtsje